Mikulás

Most nézzük, honnan is ered a Mikulás ünnepe?

December 6-án emlékezik meg a katolikus egyház Szent Miklós püspökről, a karácsony előhírnökéről, aki az írások szerint egy valós történelmi személy volt. A bőkezűségéről ismert Szent Miklós Krisztus utáni 200-as években született a kis-ázsiai Anatóliában egy gazdag család gyermekeként. Több mint fél évszázados püspöki tevékenysége alatt szeretetéért, gyermekekkel való törődése miatt az emberek annyira megszerették, hogy vezetőjükként is tekintettek rá. Jótékony tetteiről több legenda is fennmaradt, melyek közül az egyik leghíresebb a „mürai” történet, amikor is egy szegény ember hozomány híján nem tudta három leányát férjhez adni. A püspök tudomást szerzett az apa gondjairól, ám szerénysége miatt nem nyíltan, csupán az éjszaka leple alatt adományozta meg a családfőt. Éjjel három erszényt dobott be az apának, így a három leány megmenekült attól, hogy örömlányként adják el őket.

Miklós-nap ünnepe egybemosódott a karácsonyi ünnepkörrel, így alakult ki a Mikulás-kultusz is. Ezen felül számos ország kultúrájában jelen van a hosszú, piros köntösben járó fehér szakállú jótékony alak, aki édességet hoz a jó gyermekek csizmáiba.

És egy kis magyar vonatkozás: a történelmi Magyarországon több mint félszáz települést neveztek el róla, úgymint Fertőszentmiklóst, Lipótszentmiklóst, és Szamosszentmiklóst.